Planerar du att placera espalierträd i din framträdgård, på bakgården mot avskildhet eller nära din kontorsbyggnad för extra skugga och mindre värme? I den här bloggen vill vi ge dig 12 användbara tips att tänka på när du väljer och köper espalier (på en hög stam) till din trädgård.

Checklista, 12 punkter att tänka på när du väljer espalier?
1. Vintergröna eller lövfällande. Om du medvetet vill skärma av dina grannars fönster, välj en vintergrön espaliervariant, dessa behåller sina löv hela vintern, hos vissa arter blir löven bruna. Visste du att espalier bok (Fagus), espalier sweetgum och espalier sump ek ger en tät helhet av löv relativt snabbare? Detta blockerar också starkt solljus och säkerställer integritet.
2. Stjälktjocklek och krukstorlek. Dessa 2 saker bestämmer trädets ålder. Ju tjockare stammen desto mognare är trädet. Chansen att lyckas är också större med en tjockare stam och stor kruka. En stor kruka hjälper också till med chansen att den slår rot. Observera att båltjockleken INTE är samma som bålens omkrets. Stamtjocklek är trädets diameter, stamomkrets är diametern x 3,14, men omkretsen säger vanligtvis inte folk mycket. Tjockleken gör det, men var uppmärksam på detta!
3. Stamhöjd och totalhöjd. Stamhöjden för vanliga espalier är vanligtvis 180 eller 200 cm. Ovanpå det ligger ställningen. Var uppmärksam på hyllans bredd och höjd! Detta kan skilja mycket mellan 120 och 150 cm. Utöver storleken, var också uppmärksam på materialet i stativet, bambu, trä eller stål. Vissa billiga espalier har bara ett fåtal horisontella grenar, det kommer att ta år innan de bildar en tät espalier. När du jämför priser, var noga med om du jämför äpplen med äpplen! Det finns många skillnader i kultur, stamdiameter och espalierformer. Lågstammiga träd är också användbara för ätbara espalier, eftersom du lättare kan plocka mogna äpplen, päron, körsbär eller plommon utan trappor.
4. Frost och vind. Inte alla espalier gillar en kall plats med mycket vind! Vissa espalier tål salta kustområden eller vägsalt om dina träd är i vägen. Var uppmärksam på detta!
5. Expansionsmedel. Finns dina espaliers nära din terrass eller pool? Lägg sedan märke till trädets frukter. Vissa frukter innehåller juice som kommer att fräta på din trottoar. Så är fallet med mullbärsträdet. Leilindes kan också utsöndra klibbiga grejer. Catkins innehåller också ofta syror som kan påverka sten och trä. Dessutom ger lövfällande sorter mer avfall på din uteplats än vintergröna sorter.
6. Bladfärg, bladform och bladstorlek. Välj mellan grönt, grått eller rött bladverk. Om du föredrar mindre blad, välj espalierbok eller espalierad oliv. Om du gillar stora löv, ta en titt på de stora bladformerna på skifferek, leiamberträd eller skifferplatan.
7. Letar du efter ätbara espalier i form av ett espalier-äppelträd eller espalierträd? Då ska du faktiskt skörda frukterna så fort de är mogna. Annars blir det en saftig röra i din trädgård. Då är lågstam också lättare att plocka än högstam. Du kan också välja prydnadsäpplen och prydnadspäron i espalierform.Dessa små frukter kan du inte äta, men fåglarna gillar dem. Det ätbara körsbärsträdet och espalier plommonträd är också möjliga.
8. Vill du ha vackert blommande espalier? Välj sedan Leimagnolia, espalierpäron, skifferplommon eller espalieräppelträd. Espalierblommorna blommar tidigt på året i vit eller ljusrosa färg. Senare under året producerar de även prydnadsfrukter eller riktigt ätbara äpplen, päron, plommon eller körsbär. De vackraste blommande espalierna är dock inte vintergröna.
9. Var också uppmärksam på bålfärg och markering. Stammen är faktiskt ganska synlig med dessa standardträd. Espalier och lind är kända för sin vackra och raka bark. Lei träsk ek och Lei sweetgum har också en rak stam. Skifferholmens stam är ofta inte helt rak.
10. Underskatta inte planteringen. Att göra en träram av runda trästolpar i en rak linje och fästa flera rader av horisontella lameller eller ståltråd är ett ganska jobbigt jobb. Vid plantering, ge även näringsrik trädgårdsjord vid behov och vattna under torra perioder.
11. Beskärning är ett måste för en tät espalier. Snabbväxande arter som olivpil, lind och platan måste ofta beskäras två gånger om året. Långsamt växande arter som skifferboken och skifferek uppdateras bara en gång om året. De långsamt växande espalierna är något högre i pris. Ge en stor hushållstrappa utomhus. Arbeta helst med 2 personer vid höjdbeskärning. Arbeta med skärsax och sekatör för att trimma tjockare grenar. För att trimma bladet arbeta med en häcksax. Genom att hänga med i beskärningen får du en tätare helhet.
12. Glöm inte att gödsla. Många glömmer sina häckar och träd när de gödslar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *