1. Att göra ett grönt staket är inte dyrt och ser vackert ut
Att bygga sitt staket helt utan trä är svårt. Men du kan byta ut delar till stålgaller med klätterväxter eller göra ett staket av pilkvistar från vårt eget Nederländerna.

Flätat pilstaket

Pilkvistar kommer vanligtvis från pilkvisten, som ofta växer i Nederländerna. När du gör ett staket, använd tunna stolpar, som 6 cm tjocka runda kastanjestolpar eller 6×6 cm fyrkantiga Azobe lövträstolpar. Placera stolparna var 50:e cm (mellanrum). Väv pilarna växelvis runt stolparna. Växla alltid mellan tunna och tjocka sidor. Stämpla alltid väl per rad (på bilden nedan kunde de ha gjort detta ännu hårdare för ett tätare staket). Utan täckning med klätterväxter håller ett pilstängsel ca 7 år, med (helst vintergröna) täckande klätterväxter ca 10 år. Klipp alltid pilgrenarna i vinkel med en beskärningssax. Tänk på den vintergröna Hedera eller toskanska jasminen till exempel. Beskär väl så att den inte blir för tung och håll den kompakt, förhindra igenväxning.

pilstaket

Staket med stålspaljé för klätterväxter

Okej, vi kan inte ignorera trädgårdsstolparna i trä för ditt staket. Välj slitstarka stolpar av Azobe eller lyxigt Bankirai lövträ, impregnerad furu, Accoya (50 års garanti i marken) eller Nobifix. Välj inte heller för tunna stolpar, ju tunnare desto kortare livslängd och desto mindre starka är stolparna i storm.

järnspaljé med galler för klätterväxter

Placera spaljéskärmar i galvaniserad metall på 180×180 cm mellan trädgårdsstolparna. Dessa är mycket prisvärda, kompakta och stänger av din trädgård. Låt det växa med klätterväxter. Välj till exempel den ätbara klättrande druvan, blåregn eller vintergröna klättrare som Clematis armandii, toskansk jasmin eller Hedera (se upp för dessa förökningar). Att kombinera två typer är också väldigt coolt. Yarindes experter hjälper dig gärna med förslag som passar din trädgård. Vi tittar på din typ av jord, placering i din trädgård (sol/skugga) och dina personliga önskemål vad gäller blomfärger och så vidare.

Visst kan du helt stänga vissa delar av ditt staket med plankor eller skärmar. Växlingen av trä och grönska skapar också mer djup i din trädgård. Var försiktig med kompositplast, denna är ofta inte särskilt stark och mycket svår att återvinna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *